joi, 2 februarie 2012

Formarea mea ca terapeut

În anul 1998 am absolvit Facultatea de Filosofie iar în anul 2002, am ieşit dintr-o zonă de vicisitudini personale prin practicarea meditaţiei Sahaja Yoga, adică prin practicarea meditaţiei pentru obţinerea stării de conştiinţă fără gânduri, sau de oprire a modificărilor minţii.

Am descoperit atunci ceea ce filosofia orientală cunoaşte de milenii, şi anume că există centri de organizare psihică şi în afara conştiinţei umane personale. În India, se consideră că Sinele persoanei continuă să existe şi când eul personal este cufundat în somnul profund, iar starea de realizare a sinelui este o stare paradoxală de activitate perfect conştientă şi în acelaşi timp de o relaxare similară somnului profund. În Japonia, atenţia este direcţionată înspre Hara, la o palmă sub ombilic, care este identificat cu centrul lumii, adică centrul personalităţii globale în care spaţiul interior personal şi spaţiul exterior sunt armonizate.

Am fost atras de cercetările psihologului elveţian Carl Gustav Jung care probează existenţa unor factori psihici autonomi, care scapă influenţei complexului eului. Prieten al studiului comparat al religiilor şi antropologiei, Jung a observat paternuri de funcţionare sufletească general umane, arhetipale, pe care le-a numit inconştient colectiv. Pentru Jung, cel mai important dintre arhetipuri, Sinele, care se manifestă în desenele omului primitiv, în desenele copiilor de 3 ani, în desenele pacienţilor nevrotici sau ale persoanelor care fac dezvoltare personală, şi chiar în desenele pacienţilor de schizofrenie, sub forma unor figuri geometrice de tip mandala, nu este o descoperire culturală sau intelectuală ci mai degrabă un instinct al totalităţii personalităţii, prezent ca posibilitate în psihismul inconştient al fiecărei fiinţe umane şi aşteptând să se actualizeze sub forma ghidului pentru dezvoltarea unei personalităţi umane complet realizate, centrate.

În 2002 m-am format teoretic în psihoterapie analitică în cadrul programului masteral al Universităţii Titu Maiorescu din Bucureşti, iar în 2004 am continuat doi ani cu formarea în psihoterapie Gestalt în care am învăţat să îmi folosesc corpul, emoţiile şi gândurile pentru a stabili un contact armonios, o relaţie cu celălalt.

În 2009 am început formarea în terapie sandplay, cu preşedintele la acea vreme al Societăţii Internaţionale de Terapie Sandplay - ISST, Ruth Amman. În ianuarie 2010 am început procesul personal care continuă şi în prezent cu un terapeut italian, care este terapeut sandplay şi analist jungian, iar formarea şi supervizarea cu terapeuţi sandplay formatori din mai multe societăţi formatoare, SUA, Elveţia, Italia, Anglia precum şi membri ISST din societăţile asiatice chineză, japoneză, taiwaneză. Aceste formări au avut loc în contextul congreselor ISST internaţionale precum şi în cadrul altor evenimente cum ar fi „Caring for the Soul Conference”, un eveniment organizat împreună cu Societatea Elveţiană de Sandplay. Beneficiul acestor formări internaţionale a fost expunerea la experienţe diverse care adâncesc spaţiul de reflecţie legat de ceea ce sandplay reprezintă cu adevărat.

În aceste formări am învăţat să folosesc dansul şi pictura ca mijloc de imaginaţie activă ca parte a procesului meu de dezvoltare personală şi ca parte a muncii terapeutice de înţelegere şi de lucru cu pacienţii mei.

În 2011 am înfiinţat Asociaţia LAPIS în scopul promovării terapiei analitice, terapiei sandplay şi a sandwork expresiv, adică a folosirii extinse a sandplay terapiei în cadrul grupurilor de copii sau persoane vulnerabile social şi economic. Doresc să folosesc potenţialul terapiei sandplay în România, nu numai în cabinet, pentru copii şi adulţii care îşi permit să plătească şedinţele de terapie, dar şi în cadrul mai multor proiecte dedicate copiilor din comunităţi defavorizate, împreună cu Eva Pattis Zoja şi împreună cu psihologii voluntari şi cu instituţiile care doresc să ne găzduiască.

Primele proiecte au fost demarate în ianuarie 2012, la Centrul de Plasament şi de Zi „Sf. Macrina” şi Şcoala 85 "Vasile Bunescu"din Bucureşti, şi constau în formarea gratuită a 26 de voluntari şi în oferirea de suport terapeutic gratuit pentru 39 de copii.
Am tradus si tipărit cartea fondatoarei terapiei sandplay, Dora Kalff "Sandplay- O abordare psihoterapeutică a sufletului", am tradus pentru Editura TREI, "Terapia familiei" a terapeutului americanVirginia Satir, am initiat traducerea cartii Evei Pattis Zoja “Sandplay în comunităţile vulnerabile”, carte care va fi publicata de Editura Herald.

De asemenea in cadrul LAPIS avem multe alte proiecte editoriale din spaţii diverse, urm[toarea aparitie fiind probabil o carte despre vampir, ca imagine simbolica a dependentei, o carte a analistului american Barbara Hort "Pofte demonice - Confruntarea vampirului din noi si ceilalti".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu